Beginners
Advanced
סוג קורס *מבואות סייבר למתחילים CSPPבקר SOCמיישמי הגנת סייבר CSPבודקי חדירות-האקינג CSPTארכיטקט הגנת סייבר CSTPמתודולוג הגנת סייבר CSMPמנהל הגנת סייבר CISOקורס ארגוני תפורקורס למדינה זרהרק הודעה
שולח ...
אחת הסוגיות הקריטיות בשלב בחירת המקצוע היא המודעות למונחים “מקצוע ליבה” ו”מקצוע מישנה” או “פריפריאלי”.
מקצוע ליבה מהווה קרקע למתמחה בו. מקצוע ליבה יכול שיהיה מבוקש, ויכול שיסבול מעודף היצע, אך המקצוע נחשב ליציב ובעל אופק קיום רחב. מסמך זה למשל, עוסק אך ורק במקצועות ליבה.
מקצוע מישנה יחשב כמקצוע בעל אופק קיום מוגבל (אופנה טכנולוגית כלשהי), או בעל מוגבלות אחרת (שיוכיות מגבילה ליצרן מסויים וכן הלאה).
הבעיה עם מקצוע מסוג זה, כהכללה, שבתום תקופת החיים או הפריחה של המקצוע, נדרש המתמחה בו לרכוש מקצוע אחר, כמעט משלב ההתחלה.
למקצועות השונים מאפיינים שונים מבחינת דרישות-סף לידע מקצועי, מבחינת כישורים נדרשים, מבחינת נטייה רגשית, מבחינת אופי העיסוק היומי, אופק קיומו של המקצוע, תנאי שכר, נתיבי קידום פתוחים למקצועות נוספים, ביקוש והיצע ועוד.
משקל כל אחד מהם שונה מאדם לאדם. הגורמים העיקריים הנם:
בטרם בחירת המקצוע, מוטל עליך לבצע סקר מעמיק. להבין את סוגי המקצועות הזמינים, את אופיים ומאפייניהם, לוודא כי הנכם שופטים נכון את כישוריכם ונטיותיכם (הורים, חברים, אחים), וכן מומלץ מאוד להתייעץ עם בני משפחה בוגרים ומנוסים במיוחד העוסקים בענף המחשבים כדי להשלים את הידע הדרוש לך.
ניתן כמובן להתייעץ במומחים להכוונה מקצועית, אך יש לבחור יועץ כזה בזהירות רבה, עקב העדר יועצים המכירים היטב את מקצועות המחשב הרבים ואת דרישותיהם הספציפיות.
עבור חלק ממקצועות המחשב רצויה מאוד הכשרה ישירה באמצעות מסלול לתואר אקדמי. עבור מקצועות אחרים – לא קיים תואר המכשיר למקצוע, ונדרשים “לימודי תעודה” (“קורס” – בלשון העם). גם במקרה של לימודי תעודה, אנו ממליצים במידת האפשר להצטייד גם בתואר אקדמי המשלים את לימודי התעודה.
האפשרויות הקיימות הינן:
תואר אקדמי: באוניברסיטאות ובמכללות אקדמיות – 3 עד 4 שנים
תעודה: חברות מסחריות/בתי”ס מסחריים למקצועות המחשב – מימים בודדים עד 18 חודשים
תעודה: מוסדות לימוד מפוקחים ללימודי מחשבים – 9 עד 18 חודשים
קיימים מספר נתיבים אקדמאיים ללימודי מקצועות המחשב. למרבית הנתיבים התמחות ספציפית בתת-תחום, ובדרך-כלל – מדובר בלימודי תכנות.
קורס מחשבים למתחילים כולל בדרך-כלל: מבנה מחשבים, מבנה מערכות הפעלה, ארגון ופענוח מבני תוכנה, שיטות חישוביות באופטימיזציה, מערכות תכנה, מעגלים משולבים, שיטות הידור, מבני נתונים ואלגוריתמים, אינטרנט: ארכיטקטורה ופרוטוקולים, רשתות, תפיסת מיתוג, קריפטוגרפיה, מערכות ספרתיות, שפות תכנות, מערכות ניהול קבצים, פורמליות, מסדי נתונים, מבנה מחשבים, מיקרו מחשבים ועוד. הבוגרים יזכו לשכר התחלתי של כ- 12,000 שח, ולאחר 3 שנות ניסיון – לשכר שבין 16,000 ל- 22,000 שח.
נתיב זה מספק דגש על לימוד מקצוע “תוכניתן”, בתוספת קורסי מבוא מתוך תת העולמות האחרים במחשבים: תקשורת, מערכות הפעלה, טבלאות ומסדי נתונים, לוגריתמים, ועוד.
כמעט שאין בנמצא תוכנית המכשירה לפיתוח בסביבת Microsoft.Net. בדרך-כלל ניתן דגש לשפות C++, C ו/או JAVA. לעיתים, נלמדת גם שפת C#. הבוגרים יזכו לשכר התחלתי של כ- 10,000 שח, ולאחר 3 שנות ניסיון – לשכר שבין 15,000 ל- 20,000 שח.
קיימים גם תארים בין-תחומיים (Interdisciplinary) המכילים ידע מתחום המחשבים המשולב בידע מתחום אחר. למשל – ביואינפורמטיקה – תחום העוסק בחקר המידע הביולוגי באמצעות מחשב.
עקב העדר מסלול אקדמי המעניק מקצוע ליבה ברור זולת “תכנות”, כאמור לעיל, התמלא החלל בהיצע של עשרות קורסי תעודה להכשרה מקצועית בכל תחומי המחשב, לרבות בתחומי התכנות. קורסי מחשבים אלו מוצעים על-ידי גופים מסחריים ועל-ידי מוסדות אקדמאיים כאחד.
מבנה לימודי מחשבים הטיפוסי משתנה ממקצוע למקצוע, וכולל כ- 200 עד 400 שעות לימוד בכיתה (פרונטאלי ותרגול), והלימודים מתקיימים בדרך כלל פעמיים בשבוע בערב (לימודי יום מבוקר עד ערב ברצף מפיקים ידע דל יותר, עקב העדר היכולת “להעמיס” על הסטודנטים משימות תרגול ולמידה ביתית בנוסף לשעות הכיתה).
קורסי בוקר מול קורסי ערב: מומלץ ללמוד עד 10 שעות בשבוע בכיתה עם מרצה-מתרגל, ולא יותר מכך. מדוע? מכיוון שלימוד “ניהול רשתות” מחייב תרגול רב “בבית”, חזרה על החומרים ושינון פעולות טכניות.
כמות הידע שסופג התלמיד בלימודי כיתת-יום אינטנסיביים (3-4 ימים בשבוע יום שלם), קטנה לעיתים עד פי 3 בהשוואה לתלמיד הלומד בכיתה 8-10 שעות בשבוע וזמן דומה מקצה לתרגול עצמי ולשינון פעולות.
תעודות והסמכות: נהוג לומר שתעודה או הסמכה אינן מהוות הוכחה שנושאן הינו בעל ידע. הדבר אינו נכון. לתעודות ולהסמכות של גוף המוכר בענף בו הוא פועל, יש משמעות. הצגת התעודה מעידה כי הפעלת מאמץ, למדת, ועברת את המבחן או המבחנים. אין הדבר אומר שאתה “מומחה”, אך הדבר מעיד על לימודי מחשבים מוסדרים בגוף מוסדר, במסגרת תוכן מוסדרת.
בהעדרה של התעודה, אתה עלול שלא לעבור משלב סינון קורות החיים לשלב הראיון האישי, מכיוון שלמועמדים האחרים יש תעודה הולמת שהוצגה בטופס קורות החיים.
נסו להכנס לנעליו של המעסיק הפוטנציאלי הראשון שלכם. מה הוא היה רוצה? מה הוא יעריך במיוחד? איזה מוסד לימודים הוא יכבד יותר יחסית למועמדים המתחרים שלכם בראיון קבלה לעבודה?
מדע הלימודים הינו מדע מדויק. אין “לרכוש” לימודים כפי שרוכשים רכב או טלוויזיה, כי מדובר בהשקעה שחייבת לחזור, ולא ב”מוצר צריכה”. למדע הלימודים יש פרמטרים רבים, ויש “שנתות” רבות על הסקאלה המתרגמת איכות, מ- 0 ועד 100.
הבורות מובילה לפישוט-יתר, לאי הבנת הפרמטרים והשלכותיהם על התוצר המתקבל. רבים מהפרמטרים מהווים “מדע” בפני עצמם, ונלמדים על-בסיס ניסיון, ולעיתים – בניגוד להגיון לכאורה.
עיקרי הפרמטרים (בעלי המשקל הגבוה יותר) במדע הלימודים ותוצריו הנם:
מדובר באחד המונחים המושמצים בתחום ה- Computers & IT Education, עקב השימוש המסחרי הנעשה בו לשם מכירת קורסים. משווקי קורסים בודדים מבטיחים “עבודה בתום הלימודים”. הבטחתם מלווה ב”חוזה חתום”. מונח מושמץ בפני עצמו, אשר רק מנציח את העובדה שהתלמיד האומלל שאינו מבין את המהות המשפטית העקלקלה של החוזה, לא יוכל לתבוע דבר.
אם יש לכם שאלות נוספות לגבי קורס מחשבים למבוגרים ולמתחילים, פנו אלינו – הצוות של שיא סקיוריטי ישמחו לענות לכל!
“להמשך הבנתך המלאה, עבור לדף
היה/י סבלני וקרא עד הסוף. הקריאה תשפר את יכולתך לקבל החלטה כה חשובה ותחסוך לך טעויות אפשריות.