Beginners
Advanced
סוג קורס *מבואות סייבר למתחילים CSPPבקר SOCמיישמי הגנת סייבר CSPבודקי חדירות-האקינג CSPTארכיטקט הגנת סייבר CSTPמתודולוג הגנת סייבר CSMPמנהל הגנת סייבר CISOקורס ארגוני תפורקורס למדינה זרהרק הודעה
שולח ...
מערך הסייבר הוכרז בסוף 2017, כגוף אשר מאחד את פעילותם של מטה הסייבר הלאומי והרשות הלאומית להגנת סייבר. בראש המערך עומד מר יגאל אונא.
גוף מטה לראש הממשלה, לממשלה ולוועדותיה, אשר ממליץ על מדיניות לאומית ומקדם את יישומה בתחום הסייבר, בכפוף לכל דין והחלטות ממשלה. המטה פועל לקידום היכולת הלאומית במרחב הסייבר ולשיפור ההתמודדות עם האתגרים הנוכחיים והעתידיים במרחב הסייבר.
לצידו של המטה נמצאת הרשות הלאומית להגנת סייבר. שתי יחידות הסמך מהוות יחדיו את מרכז הסייבר הלאומי.
תפקידי המטה בהקשרי גיבוש מדיניות קיברנטית לאומית:
המטה מרכז את עבודת המטה של הממשלה וועדותיה בתחום הסייבר, מייעץ לראש הממשלה, לממשלה ולוועדותיה, וממליץ על מדיניות סייבר לאומית, מנחה את הגורמים הרלבנטיים אודות המדיניות עליה הוחלט על ידי הממשלה, מבקר את יישום את המדיניות, פועל לחקיקה ולתקינה בתחום הסייבר תוך קידום התיאום ושיתוף הפעולה בין הגופים הממשלתיים, הביטחוניים, האקדמיים, התעשייתיים, העסקיים והאחרים, הרלבנטיים לתחום.
תפקידי המטה בהקשרי חיזוק המובילות הישראלית בסייבר:
קידום מחקר ופיתוח בתחום הסייבר וחישוב העל באמצעות הגופים המקצועיים, קידום תכניות להעצמה של ההון האנושי בתחום הסייבר, עידוד תעשיית הסייבר בישראל, קידום שיתופי פעולה מול גורמים מקבילים בחו”ל בנושא הסייבר, בניית בניית תוכניות לאומיות לחינוך ולשימוש נבון במרחב הסייבר.
המטה הוקם בפברואר 2012 לאחר שראש הממשלה הקים ועדה בראשות הפרופ’ איציק בן-ישראל אשר המליצה על הדרך להקמת המטה ודרכי פעולתו. המטה, בראשותו של מנהלו הראשון- ד”ר אביתר מתניה, עסק ב- 2012 בגיוס ראשי האגפים הבכירים בו, מרביתם – בכירים בעלי רקע עשיר במערכות ביטחוניות. ד”ר אביתר מתניה, לשעבר – ראש מנהלת “תלפיות” בצה”ל, וחוקר באוניברסיטה העברית.
בראש הרשות עמד עד לאיחוד הרשות עם המטה במסגרת מערך הסייבר, מר בוקי כרמלי אשר מונה לתפקידו בינואר 2016. בוקי כרמלי, יליד 1964, שירת מעל 20 שנה ביחידה 8200 ובמערכת הביטחון.
בתפקידו האחרון שימש כראש היחידה הטכנולוגית של הממונה על הביטחון במערכת הביטחון, במסגרתה הוביל את הגנת הסייבר במערכת.
בעברו עסק ביזמות בתחום הגנה על מערכות רגישות ובשנה וחצי האחרונות עמד בראש קרן גידור המשקיעה בקרנות טכנולוגיה בינלאומיות.
הרשות הלאומית להגנת הסייבר היא יחידת סמך במשרד ראש הממשלה שאמונה על הגנת מרחב הסייבר האזרחי.
הרשות החלה לפעול באפריל 2016, כגוף בעל מאפיינים ביטחוניים-אופרטיביים לצד מאפיינים אזרחיים, אשר מוביל את הפעילות של הגנה בפועל כנגד תקיפות סייבר על המשק האזרחי.
לצידה פועלים יתר גופי הביטחון ואכיפת החוק בניהול מערכה משולבת להתמודדות עם איומי הסייבר ומקורות האיום.
לצד זאת, הרשות מנחה את הגנת הסייבר של גופי תשתיות המדינה הקריטיות ושל משרדי הממשלה, וכן את הרגולטורים המגזריים בהיבטי הגנת הסייבר של מגזרים חיוניים במשק.
כמו כן, הרשות פועלת לקידום העלאת העמידות באופן וולונטרי בכלל הארגונים במשק, על ידי צמצום פערי ידע והנגשת כלים נדרשים. כל אלה, מתוך אמונה כנה כי זכותו של כל אדם בישראל להשתמש בטכנולוגיה ללא חשש.
בין תפקידיה של הרשות:
בין פעילויותיה הראשונות של רשות הסייבר, ניתן למנות:
כחלק מקידום ההגנה הלאומית, נדרש להקים בישראל מרכז CERT לאומי להתמודדות וטיפול באיומי סייבר. המרכז הלאומי להתמודדות עם איומי סייבר.
ה- CERT, הינו מעין חדר מלחמה לאומי לאיומי סייבר (computer emergency response team).
ה-CERT אינו בעל סמכויות הנחייה או אכיפה, אלא גוף לאומי הכולל צוות שעוסק במתן מענה מיידי לאירועי אבטחת מידע וסייבר בארגונים שונים ברמת המדינה. בין תפקידיו:
בראש ה- CERT הלאומי עומד אלברטו (דטו) חסון, בוגר הנדסת כימיה בטכניון, ותואר שני במדעי המדינה ומנהל ציבורי באוניברסיטת חיפה
יחד עם זאת בישראל פועלים גם מרכזי CERT נוספים כדוגמת:
מנהל הרשות מאז 2013 הינו עו”ד אלון בכר, לשעבר ראש רשות התאגידים, ובתפקיד זה הוא הנהיג רפורמות במגוון נושאים, כגון ייעול וצמצום הביורוקרטיה, שיפור תהליכי עבודה והגברת האכיפה. בתקופת כהונתו הוא הנהיג שינויים ארגוניים משמעותיים ברשות.
בכר, בעל תואר שני במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, משמש גם כסגן-אלוף במילואים במפקדת הפרקליט הצבאי הראשי.
תחומי האחריות של הרשות להגנת נפרטיות חלים הן על המגזר הפרטי והן על המגזר הציבורי:
כגוף האכיפה המרכזי, אחראית המשטרה על אכיפה ומניעה של כל פעילות פלילית שהיא, לרבות המתוארת. המשטרה פועלת במסגרת 3 כוחות: גופים מחוזיים ונפתיים, גוף מרכזי בשם המפלג לחקירת פשעי מחשב הפועל במסגרת יחידת להב 433.
כן קיימת יחידת אית”ן (אינטרנט נתונים) באגף חקירות מודיעין אשר אינו עוסק באכיפת חוקי מחשב בהכרח, אלא במודיעין, והאזנת מחשבים משמשת עבורו כלי למיגור הפשע בדיוק כפי שנעשה שימוש בהאזנה טלפונית – תחת צו שופט.
בראש היחידה עומד שנים רבות סגן ניצב מאיר חיון, מותיקי חקירות הסייבר במדינת ישראל. יחידת הסייבר של המשטרה בנויה על שלושה עמודי תווך עיקריים – איסוף מודיעין, צוות טכנולוגיות ומעבדת פורנזיקה מתקדמת.
איסוף המודיעין במשטרה מתנהל סביב פשע בסייבר (Cybercrime). היות והגדרת הפשע הקיברנטי רחבה מאד, ואין עליה קונצנזוס בעולם, המשטרה עוסקת במגוון נושאים בהקשר זה. במשטרת ישראל מגדירים פשע סייבר ככזה שמעורב בו מרכיב טכנולוגי, וכדי להגיע למיצוי החקירה נדרש ידע בעולם הסייבר.
“הרשות הממלכתית לאבטחת מידע” הפועלת במסגרת שירות הבטחון הכללי מופקדת על אבטחת גופי השב”כ מפני איומי טרור וחבלה בתחום הסייבר ומפני איומי ריגול וחשיפה.
(הממונה על הבטחון במשרד הבטחון) אחראי על הנחיית גופי משרד הבטחון ועל תעשיות הנשק והביטחון של ישראל.
הרשות הוקמה ב- 2011, על-מנת לנהל את המאגר הביומטרי ועל-מנת לקיים סדרי אבטחה והגנת הפרטיות באופן נאות. בראש הרשות עומד עצמון מינס. בעבר, כסמנכ”ל טכנולוגיות ומערכות מידע בישראכרט, ויזה ועמידר. את שירותו הצבאי עשה כמתכנת ומנתח מערכות לוגיסטיות בחיל האוויר.
הוקם בשנת 1994, כגוף בלתי תלוי, הפועל לקידום האינטרנט והטמעתו בישראל כתשתית טכנולוגית, מחקרית, חינוכית, חברתית ועסקית. איגוד האינטרנט הישראלי (ע”ר), הנה עמותה המנהלת תשתיות בליבת האינטרנט בישראל משחר כניסתו של האינטרנט לשימוש מסחרי בתחילת שנות ה-90: מרשם שמות המתחם (ccTLD) – בסיומת הלאומית il, ומחלף האינטרנט הישראלי (IIX). כמו ברוב המדינות הדמוקרטיות, גם בישראל, מופעל המרשם הלאומי ע”י גוף ניטרלי, ללא מטרות רווח, הפועל ללא שיקולים פוליטיים או מסחרים, ומתפעל את התשתית הנדרשת. בראש הרשות עומד עו”ד יורם הכהן אשר ניהל בעבר את הרשות להגנת הפרטיות.
מטרותיו העיקריות של האיגוד: לייצג את נושא ביקורת טכנולוגיית המידע ואבטחתה בפני גורמים ורשויות ממשלתיים ציבוריים ואחרים, בארץ ומחוצה לה, לייצג את ענייני המקצוע במהלכי חקיקה, לפעול לחינוך הציבור והגברת מודעותו בשטח בקרת טכנולוגיית המידע בישראל, ביקורתה ואבטחתה.