ואצאפ

כך הקים השב"כ את בית הספר הראשון לסייבר

מה שהתחיל כצורך בסייבר התקפי הפך לתשתית הגנה נרחבת וצומחת: See Security החל ביוזמה של מערכת הביטחון, ריכז מומחים מהארץ והעולם, והיה בסיס לזינוק של ישראל כמעצמת סייבר. איך, למה, ומתי?

מה שהתחיל כצורך בסייבר התקפי הפך לתשתית הגנה נרחבת וצומחת: See Security החל ביוזמה של מערכת הביטחון, ריכז מומחים מהארץ והעולם, והיה בסיס לזינוק של ישראל כמעצמת סייבר. איך, למה, ומתי?

 

שמעתם פעם איך הקים השב"כ את מכללת הסייבר הראשונה בישראל, שהיתה גם הראשונה באירופה? הסיפור מתחיל אי שם ב-2002: ברזיל לקחה את המונדיאל, והאלי ברי - את האוסקר; אצלנו מוקי שר על ילדה סוכר ועל איך כולם מדברים על שלום בזמן שצה"ל נכנס לאיו"ש במבצע חומת מגן - ובמערכת הביטחון החלו להביט קדימה, אל מלחמות העתיד. 

 

הן ייערכו בחשאי, בלי מגבלות טווח או תחמושת, באינטרנט ורשתות פנימיות. ורק למדינה שתקדים להשקיע ולבנות ידע ויכולות מתאימות יהיה סיכוי לנצח. 

הוחלט לפתוח קורס האקינג, כשזה עוד היה משהו שרק משוגעים לדבר בכלל הכירו. השב"כ, שאחראי על הגנת כל התשתיות הקריטיות של ישראל, ריכז את הנושא ואחרי שנה של ניסוי וטעיה נפתח קורס HDE - מה שנקרא, Hacking Defined Experts - והתמקד בסייבר התקפי. רק מה? השפיונים קלטו שוואלה, יש מצב

שגם לאויב כבר יש כזה, ויותר קריטי לפתח יכולות הגנה. כך נוכל גם להבין טוב יותר את המערכים שיום אחד נרצה לפרוץ ולהיות מוכנים למלחמות הרשת. 

אז ב-2004 פנה השב"כ למר אבי וייסמן, שהיה אחד המומחים הבודדים בארץ שהכיר את כל הזוויות בעולם הסייבר הטרי - ואמר לו תשמע, אנחנו צריכים קורס כזה גם לאבטחת מידע. קורס שיגדל פה בארץ מקצועות כמו ארכיטקט סייבר שיתכנן מערכי הגנה מקוונים, ומתודולוג סייבר שידאג לשלב את מערך ההגנה בפעילות התשתית בלי לשבש או להגביל אותה. זה אומר שמדינת ישראל החלה לחשוב בפועל במונחים של אבטחת מידע, ולרצות להציב אנשי סייבר בכירים בארגונים ותשתיות לאומיות. 

וייסמן הקים את See Security בית הספר הראשון לאבטחה פה בין הירדן לים - וריכז אליו מומחים אזרחיים, 

יוצאי מערכת הביטחון, פלוס ידע וכישרון מכל העולם. הרי בחו"ל ידעו להעריך את היצירתיות והחדשנות הישראלית, בתחומים ביטחוניים וטכנולוגיים - ושמחו לבוא ללמוד, ללמד ולהשתפר יחד. כך נולד מסלול לימודים ידוע מאוד שנקרא CISO, ובו לומדים להיות מנהל סייבר ראשי בארגונים, חברות ומוסדות. 

 

אבל לא פה נגמר הסיפור: מאז 2004 קרה הרבה מאוד, ותוך שנים ספורות הגיעו אלינו מהפכות שהעבירו לרשת עסקים ופעילויות נרחבות, מה שיצר אפיקי תקיפה חדשים וצרכי הגנה חדשים. אז בהתאמה, 

נולדו גם מקצועות חדשים -  למשל, איש צוות SOC, שעובד במרכז ניהול אירועי אבטחת המידע בחברות. פותחו שיטות מודיעין סייבר שהצריכו איש מקצוע ייעודי, וכמובן אנשים טכניים שיתקינו ויטפלו במערכות האבטחה - זו האינטרנט, לא טירה ביזנטית; לא מספיק לחפור שוחה, לשים תנינים וגמרנו. 

 

אז ב-See Security נולדו עוד ועוד קורסי סייבר - גם הם, בסיוע המומחים הכי גדולים ועם פידבקים מחו"ל  וממערכת הביטחון. עשרות קורסים שונים נפתחו ב-See, ודרכם עברו רוב אנשי הסייבר בארץ במשך שנים. 

אבל אתם יודעים איך זה: ככל שמשהו נהיה יותר פופולרי, יש יותר דרכים להציג אותו,למכור אותו, וללמד אותו. בשנים האחרונות צצו הרבה קורסים בקומבינה, כאלה שמבטיחים לכם לימודי סייבר דרך צפייה ביוטיוב ומצגות, או כאלה שהם קצרצרים כי הם מלמדים "רק מה שצריך", עלק.  

וב-See Security הרימו גבה; מה, ארגונים הרי יודעים טוב מאוד מה שווה קורס שלמדתם בקומבינה, ולא

באמת מחובר לאיומים בשטח, למערכות הרלוונטיות - ואין מצב שיתנו לבוגר קורס כזה את המפתחות למערך ההגנה שלהם. אולי יקבלו אותו, לפעמים חסרים עובדים - אבל יקחו אותו לתפקיד זוטר ואת הקידום ישמרו למי שבא עם בסיס ידע רחב יותר. ומילא זה: איש אבטחת מידע שבא עם ידע שבור לא ידע בכלל מה חסר לו, עד שהארגון שלו ייפרץ, וייגרם נזק ללקוחות ולמשתמשים. מה אם הארגון הזה הוא בית חולים? רשת חינוך, או חס וחלילה החומוסיה שאתם הכי אוהבים ועכשיו תיסגר בגלל התביעות? 

 

כיום, See Security הוא עדיין בית הספר הכי גדול ומקיף ללימודי אבטחת מידע וסייבר פה בארץ, והוא עדיין מלמד את כל המקצועות ומחובר גם למערכת הביטחון וגם לכל האנליסטים והמומחים שצריך: למה? כי ב-See לימודי סייבר הם יותר מביזנס. הצוות הוותיק רואה כבר שנים איך אבטחת מידע באמת משפיעה על חיים של אנשים, ויודע טוב מאוד כמה חרוצים ההאקרים של איראן והמחבלים. 

 

אז אם אתם רוצים להיכנס לתחום הסייבר, בלי חאפריסטים ושטויות, ישנם לינקים פה למטה. ב-See גם צוברים

ניסיון מקצועי תוך כדי הלימודים, כדי שתבואו מוכנים יותר לשטח. מלחמת הסייבר לא נגמרת, וכדי לנצח בה,

המשק צריך הרבה אנשים כמוכם.