04 / חלק ד' (לקראת המבחן)
הדרך הארוכה להסמכת CISSP
-
סוד ההצלחה: תרגול, תרגול ועוד תרגול
המבחן מכיל בין 100 ל-150 שאלות (הכמות משתנה בגלל השיטה האדפטיבית) וצריך לענות עליהם תוך 3 שעות. מדובר במרתון פסיכולוגי די מעייף, מכיוון שלא פשוט לשבת כל כך הרבה זמן בריכוז מלא (אם זה עוזר להירגע, תזכרו שפעם המבחן היה מתקיים במשך כ-6 שעות ובכתב…). רוב השאלות מורכבות גם עבור מי ששולט בחומר. הדרך הטובה לעבור את המכשולים, היא להתכונן "לאופי" המבחן ולהפחית את הלחץ ככל שניתן.
שימו לב: מדובר במבחן אדפטיבי ולכן, במידה והתשובות שלכם לא טובות לאורך המבחן ואין לכם "סיכוי" לסיים בהצלחה, המבחן יסתיים לפני סף 100 השאלות המינימאלי (כולם נבחנים על לפחות 75 שאלות).
בפרק השני בסדרה (חלק ב' תכנון לוח זמנים), הצגתי את התכנון שלי ואפשר לראות שהשבועיים האחרונים הוקדשו לחזרות ולתרגול. אציין שתיאמתי שבוע חופש מהעבודה לפני המבחן וזה מאוד עזר כדי ללמוד "בשקט" (אם לא אפשרי לפנות שבוע, כדאי לפחות לקבוע יום או יומיים).
התחלתי את החזרות עם שתי סימולציות של 100 שאלות, כל אחת ביום. לאחר מכן, עליתי ל-200 ול-250 שאלות. מדדתי זמן לכל הסימולציות.
שימו לב: הנקודה החשובה אינה לסיים את הסימולציה בזמן (בדרך כלל הייתי מסיים 100 שאלות תוך 50 דקות), אלא להתרגל לאופי המבחן - לשמור על הריכוז לאורך הזמן, לנסות לפתור מקסימום שאלות במינימום זמן, לא לבזבז זמן על השאלות הקשות ועוד.
המשימה הקשה והמתישה אינה הסימולציה עצמה, אלא לעבור לאחר מכן על השאלות שוב ולנסות להבין למה התשובה נכונה או שגויה. תהליך זה יאפשר מיקוד בחומר הבעייתי וחיזוק הביטחון העצמי. חזרתי פרטנית על 70-80% מהשאלות (דילגתי על השאלות הקלות).
-
האם אני מוכן?
שאלת מיליון הדולר (או מאות היורו ליתר דיוק, כי זה מה שיעלה לכם רישום למבחן חוזר – לכל מבחן יש דמי רישום של 665 EURO). מקובל להגדיר את רמת המוכנות בהתאם לתוצאות בסימולאציות.
המספרים מאוד יחסיים וזאת משתי סיבות:
1) כל מערכת סימולציה בעלת רמת קושי שונה לכן, מומלץ להשוות מה שניתן להשוות. אם קיבלתם 80% הצלחה בסימולציות AIO (של Shon Harris) או 75% הצלחה במבחני CCCure.org, אתם מוכנים. לגבי הסימולציות של המכללות, התייעצו עם המרצה אם יש לכם (או שלחו לי הודעה פרטית).
2) מכיוון שסך השאלות לתרגול מוגבל, ישנה סבירות גבוהה שתעברו שוב ושוב על אותן השאלות ותענו בצורה אוטומטית, כי אתם מכירים כבר את התשובה (לא תמיד במודע).
קשה לי להאמין שניתן לעבור את המבחן בלי לתרגל 1000/1500 שאלות מינימום (אישית תרגלתי מעל 2000).
אני ממליץ בחום להוריד מהרשת מסמכי CRAMS שונים (מסמכים שמרכזים את המושגים החשובים) ולבדוק שאתם מכירים אותם. ניתן לגשת לכמה דוגמאות בדף ה-Сheat Sheet בבלוג שלי.
-
אסטרטגיה
ישנן שיטות שונות להתמודד עם השאלות. לא משנה כל כך באיזו שיטה תבחרו, העיקר שתקבעו אסטרטגיה ותעמדו בה. אסטרטגיה ברורה גם תעלה את רמת הביטחון העצמי.
להלן חוקי הברזל שהגדרתי לעצמי (על סמך ניסיון של האחרים ועל סמך הניסויים בסימולציות) :
1) תמיד לקרוא את השאלות פעמיים ולהדגיש מילות מפתח: לשים לב למילות המפתח של השאלה כגון NOT, NEVER, BEST, ALWAYS…
2) לנסות לזהות את התחום (Domain) הקשור לשאלה: מניסיוני, כאשר גיליתם מהו התחום הקשור לשאלה, השאלה הופכת פחות קשה וניתן אפילו לסנן חלק מהתשובות.
3) להתחיל לקרוא את התשובות מהסוף לההתחלה: קודם לקרוא את התשובה d, אחר כך את התשובה c וכן הלאה.
4) קודם כל, לסמן את התשובות הלא נכונות: אישית, הפכתי את השאלות. תשאלו את עצמכם את השאלה בצורה הפוכה.
5) במידה ולא מצאתם את התשובה מיד (תוך 20-30 שניות), סמנו את השאלה לטיפול בסוף – יתכן והתשובה תהיה ברורה יותר בקריאה השניה
והחוק החשוב ביותר: במתכונת הנוכחית של המבחן, לא ניתן יותר לסמן שאלות ולחזור אליהן מאוחר יותר.
6) לאחר סימון תשובה, אין לשנות דעה: הניסיון מלמד שהאינסטיקנט הראשוני שלכם, בדרך כלל נכון. יש סבירות גבוהה ששינוי יביא לטעות, שלא לדבר על בזבוז הזמן.
אין הבדל בניקוד בין תשובה שגויה לבין שאלה שלא נענתה. חשוב לוודא שאתם עונים על כל השאלות כי גם אם אתם לא מכירים את התשובה, יש לכם סבירות של 25% לענות נכון (יותר טוב מכלום).
דבר נוסף, קיים מחקר שמקשר בין עולם המבחנים לבין עולם הסטטיסטיקה. ממליץ לקרוא כי מאוד מעניין, אם כי, לא מומלץ לבסס את הלימוד על השיטה 🙂.
-
טיפים של הרגע האחרון
הרבה מבקשים "טיפ אחרון" בערב המבחן: קבלו שניים 🙂
קודם כל, תרגעו! לא בדיוק מפתיע אבל כל כך נכון. 24 שעות לפני המבחן, אל תתעסקו בחומר. תנסו להירגע, לכו לים, לשחק כדורסל או צאו לסרט. תנסו לישון טוב ביומיים האחרונים ותקפידו על אוכל קליל. לא דברים גדולים, אבל זה עוזר.
ניהול הזמן: עוד לפני יום המבחן, נסו לקבוע שיטה ברורה "לניהול זמן" ותעמדו בה. עוד משהו קטן שיעלה לכם את הביטחון העצמי. כמובן, מומלץ לצאת להפסקה לפחות פעם אחת.
-
מה להביא ביום המבחן?
שבועיים לפני המבחן שלי, החלטתי לעשות Shopping מיוחד. לא חייבים לקנות הכל מחדש, אבל להלן רשימה של פריטים שמומלץ להביא ביום הדין (חלקם חובה) :
מכתב ההזמנה מודפס - שלא לא תעיזו לשכוח!
דרכון או תעודת זהות + מסמך מזהה נוסף (רישיון נהיגה לדוגמה).
ז'אקט/מעיל קל (למקרה של מתקפת מזגנים).
אין צורך להביא אטמי אוזניים, ניתן לקבל אוזניות במקום.
Crams מודפסים. ניתן לעבור על החומר בקלילות עד לתחילת המבחן.
נישנושים "חכמים" - כל אחד בהתאם לבטן שלו. אם זאת, תהשתדלו לא להביא דברים "מלכלכים" (קוביות שוקולד לדוגמה). מומלץ להביא חטיפי אנרגיה.
שתיה – תביאו בקבוק מים.
-
רגע האמת
המבחן מתקיים בכיתות מחשבים במרכז PEARSON הנמצא ברמת גן, דרך בן גוריון 2, קומה 9. יש להגיע מוקדם - מינימום חצי שעה לפני תחילת המבחן ועדיף להקדים עוד קצת. אני ממליץ "לסייר" מראש כדי להימנע מטעות של הרגע האחרון.
טיפ קטן למאחרים כרוניים: כדאי להגיע מוקדם בגלל שלוקח זמן לבצע רישום ובדיקות כניסה לכיתה, כולל רישום ביומטרי. למבחן אחד הגעתי בסביבות 07:20 והספקתי להיות הראשון בכיתה. איפשרו לי להתחיל את הבחינה לפני השעה שהופיעה בהזמנה. תזכרו שיש די הרבה נבחנים כל יום לכן, תהליכי הרישום עשויים להתארך.
טיפ קטן למגיעים ברכב: מומלץ לחנות בחניון של קניון איילון, קרוב לרחוב בן גוריון. לא לשכוח להפעיל פנגו - יש לסמן "רמת גן – סובב איצטדיון ר"ג B.
כדאי לדעת שישנם שני בתי קפה צמודים לבניין הבחינה, במקרה שהקדמתם יותר מדי.
מכיוון שהמבחן ממוחשב (Computer Based Test – CBT), תוצאת המבחן תתקבל מייד עם סיומו.
במידה ועברתם - מזל טוב! אפשר לחזור הביתה ולהתחיל את תהליך ה-ENDORSEMENT (הסבר מפורט בפרק הבא) תוך מספר ימים, לאחר שתקבלו אישור במייל מ-ISC2. אגב, בניגוד לארגונים אחרים, כמו ISACA, אין ציונים. אצל ISC2, כל העוברים והנכשלים, שווים זה לזה.
במידה ונכשלתם - לא נורא. מועמדים רבים יעברו בפעם השניה או השלישית. קחו כמה ימים של חופש מהלימודים ותחזרו ללמוד. מועמד שנכשל לא מקבל ציון (בעבר היו מקבלים הנכשלים ציון), אך מקבל רשימה של התחומים שמדורגת לפי הצלחתם במבחן. חיזרו ללמוד ותנו דגש על התחומים החלשים.
לכולם - איספו את הציוד שלכם, סעו למקום רגוע (הים מקום נהדר), נשנשו משהו וחזרו הביתה לנוח. לאחר המבחן תהיו מרוקנים נפשית ורק מנוחה תוכל לעזור.
-
לסיכום
בפרק זה עברנו על הכנות של הרגע האחרון. לצערנו, אין תחליף לתרגול, אבל מילת המפתח של הפרק היא ביטחון עצמי: נסו לשפר את בטחונכם, ככל האפשר, לפני המבחן וכך תוכלו להתמקד בשאלות ובחומר הלימוד. ניתן לעשות דברים קטנים כדי להרוויח בגדול.
בפרק הבא, נעבר על תהליך ה-ENDORSEMENT הנדרש כדי לקבל את ההסמכה.