03
הקדמה טכנית והיסטורית לרשתות, פרוטוקולים, מודלי תקשורת
כשמדברים על רשתות תקשורת ופרוטוקולי תקשורת חשוב שנבין את הלוגיקה מאחורי הדרך שבה עובר המידע באותם פרוטוקולים, וכיצד הוא מעובד. אבל כדי לעשות זאת, צריך קודם כל לחזור על כמה מושגי יסוד – מהי בכלל רשת תקשורת מחשבים, להזכיר בקצה על כמה סוגי רשתות עיקריות, ולאחר מכן להתעכב על שני מודלים מאוד חשובים: מודל OSI ומודל DoD.
מהי תקשורת?
המושג "תקשורת" או ”Communication“ באנגלית מתייחס ל העברת מידע בין שני גורמים או יותר. כמובן שיש מגוון סוגי תקשורת, ולמעשה כשאתם מדברים עם חבר שלכם, קוראים עיתון או ידיעה בטוויטר, צופים בטלוויזיה או סתם צועקים למישהו ברחוב – אתם מבצעים סוג של תקשורת.
בתקשורת יש צד אחד ששולח נתונים או מידע וצד שני, שהוא מקבל המידע או הנמען. לפעמים נקרא להם "מקור המידע" ו"יעד המידע". המידע שעובר בין הצדדים מתפשט ונע בתווך כלשהו – מדיום.המדיום יכול להיות אוויר (להעברת צלילים), נייר (לחומרכתוב) או בפורמט אחר בהתאם לסוג המידע.
בתמונה, שיחתכם חשובה לנו (למי מהקוראים שנולד לפני 1980...):
לעיתים התקשורת היא חד-כיוונית, כלומר רק צד אחד שולח מידע והשני רק מקבל מידע. לרוב היא דו-כיוונית, בה כל צד יכול לשלוח מידע וגם לקבל מידע.
לעיתים צד אחד יכול להתחיל בתהליך העברת המידע רק כשיש שקט מוחלט, ואם יש רעש סביבתי או מישהו מתחיל לדבר בו-זמנית, הוא יאלץ להעביר את המידע מחדש ולעיתים, שני הצדדים יכולים להעביר מידע בו-זמנית.
לעיתים המידע שעובר הוא גולמי – למשל מילים ברורות, תעשה ככה וככה. אבל לעיתים המידע הוא גרפי – למשל תמרור תנועה שיש בו משמעות תקשורתית, למשל "זהירות חיות לפניך" או ציור בעל משמעות כלשהי, כמו אייקון שמצביע על מיקום של השירותים הקרובים. לעיתים המידע פשוט ונהיר להבנה, אבל לפעמים הוא דורש קידוד מצד השולח ופיענוח מצד הנמען, כמו למשל תרגיל מתמטי, תשבץ או חידה כלשהי.
לפעמים הצד השולח מוודא שהצד המקבל אכן קיבל את המידע בצורה תקינה ("הבנת אחי?"). זה קורה באופן יזום על ידי השולח, אבל לפעמים הצדדים בשיחה משלבים בתוך השיחה סימנים מוסכמים שאכן הבנו אחד את השני - הנהון בראש, מלמול של "מממ" או "כן, כן" וכדומה. אם הנמען מאותת שהוא לא קיבל את המידע או שהוא לא טורח לאשר לשולח את קבלתו, השולח עשוי לשלוח את המידע שוב. תנסו להיזכר בפעם האחרונה שדיברתם לעצמכם בשיחת טלפון שהתנתקה, אבל לא ידעתם שהצד השני בכלל לא שומע אתכם. מעצבן, נכון? אבל לפעמים סוג התקשורת הוא כזה, שאין בו בדיקה אם הצד השני קיבל אותו או לא (למשל, צעקה לקהל אנשים שיזוזו מהמחסום).
כך עובדת תקשורת בין בני אדם. אבל בדיוק כך עובדת תקשורת בין מחשבים. הקונספט דומה מאוד, רק שהדרך שבה היא מתבצעת שונה בטכניקה שלה.